Purjeveneprojekteja – Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Purjeveneprojekteja – Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

Ilmassa on selviä  kevään merkkejä. 

1.  Aurinko paistaa. Ihan aamusta iltaan – nyt voi jo uskoa, että kaamos on selätetty!

2.  Venemessut alkoivat. Tämä, jos jokin, on veneilijälle virallinen varmistus siitä, että kevät ihan oikeasti tulee.

Puntaroin kovasti mielessäni, uskallanko lähteä käymään venemessuilla. Siellä vaanii vaara joka nurkalla – herkullisen kiiltäviä rosteriheloja, toinen toistaan kätevämpiä kevätkunnostusvälineitä, lisävarusteita joita ilman ei kerta kaikkiaan voi enää tulla toimeen… Olemme talven mittaan keksineet aivan valtavan määrän veneprojekteja ilman mitään tällaisia ärsykkeitä, joten voin vain kuvitella, kuinka paljon niitä voikaan keksiä lisää, jos ympärillä on hehtaarikaupalla virikkeitä!

Päätimme säilyttää venettämme talven yli omassa pihassa. Vaikka kuljetus vähän maksoikin, säilytys sentään on ilmaista – ja säästymme edes takaisin ajamiselta, kun kevätkunnostuksen aika koittaa. Asialla on kuitenkin kääntöpuoli, jota emme tulleet ajatelleeksi. Kun vene on jatkuvasti näkösällä, sitä tulee jatkuvasti silmäiltyä. Huolenpito on tietysti hyvä asia sinänsä, mutta samalla tulee huomanneeksi puutteita. Jatkuvasti uusia puutteita ja epäkohtia, joihin ei ole ennen kiinnittänyt huomiota. Ja jos ei varsinaisia puutteita, niin asioita, joita olisi “kiva” olla – jotka tekisivät purjehduksesta ja veneessä oleilusta mukavampaa, kätevämpää ja hauskempaa.

Ensimmäiseksi – jo viime kesän lomareissulla – huomasimme, että veneeseen todellakin tarvitaan järjestelmiä purjeiden helpompaan käsittelyyn. Rullalaite ja uusi genoa ovat jo tilauksessa, samoin stack pack -systeemi isopurjeelle. Lisäksi tarvitaan reivireikiä, reiviköysiä, nostimia, skuutteja, keula- ja uimatasoja, vesitankkia, vessaa, septiä, pumppua… Lista on loputon, ja kasvaa jatkuvasti. Mutta veneen päällä on vielä talvinen kerros lunta ja jäätä, eikä pakkasilla voi mitään hommia vielä aloittaa. Vesille laskuun on vielä kuukausia aikaa – kuinka pitkäksi listamme vielä ehtiikään? Ja karkaako mopo kerrassaan käsistä, jos erehdyn menemään sinne venemessuille?

Suunnittelu on tärkeää. Me olemme hyviä suunnittelemaan. Tiedämme suunnittelemisesta paljon – myös sen, että hyvin suunniteltu ei ole puoliksi tehty. Sitä ei oikeasti ole vielä edes aloitettu. Tiedämme paljon myös aloittamisesta, siinäkin olemme hyviä. Monikaan ei ole aloittanut yhtä paljon projekteja kuin me – mutta useampi on saanut valmiiksi. Heti sään salliessa aiomme aloittaa ainakin osan talven mittaan kertyneistä suunnitelmista. Moni niistä on kerta kaikkiaan vietävä loppuun ennen vesillelaskua – kuten vaikkapa vedenalaiset läpiviennit! Kannattaa seurailla, miten hommat etenevät – aion dokumentoida edistystämme kevään mittaan.

Kommentoi!

%d bloggaajaa tykkää tästä: